5 dingen die je moet weten als je woont in Almelo

Almelo is een stad in Overijssel, Netherlands. Het heeft 72.000 inwoners, de kleinste van de drie ‘grote steden van Twente’: Almelo, Hengelo en Enschede. De steden van Aadorp, Bornebroek en Mariaparochie zijn deel van de gemeente Almelo. Almelo is de groenste stad van Twente dat op het laagste punt ligt. Als huidige of toekomstige inwoner van Almelo is het belangrijk om goed geïnformeerd over de stad.

1. De geschiedenis. Het is in de Middeleeuwen dat Almelo is ontstaan. Met de industriële revolutie kwamen er veranderingen in Almelo. De textiel industrie werd zeer belangrijk, wat maakte dat een groep burgers rijker werder. Deze mensen waren verantwoordelijk voor de bouw van veel van de herenhuizen en villa’s uit dat tijdsbestek. De bloeiende industrie heeft ook bijgedragen aan de bouw van de spoorlijn en het kanaal van Overijssel.

2. De taal. Heel wat mensen in Almelo spreken naast Nederlands, Twents (Twents), een dialect van het Nedersaksisch oorsprong. Ongeveer 62% van de mensen in de regio spreken dagelijkse Twents. Hoewel die niet wordt erkend als de officiële taal zoals Friese, wordt het beschouwd als een regionale taal en als zodanig bepaalde bescherming geniet door de rijksoverheid. Een van mijn betere vrienden is een loodgieter Roosendal, maar houdt ook enorm veel van talen. Hij is een van de bedenkers van dit bericht.

3. Het Openbaar vervoer. Almelo heeft twee treinstations: Almelo (het  dichtstbijzijnde  station naar het centrum en die verbinding heeft naar  vele buslijnen) en Almelo De Riet.

4. Bezienswaardigheden. Als je in Almelo is het zeker de moeite waarom om een bezoek te brengen aan de bijzondere plaatsen die er zijn.

Huize Almelo: Huize Almelo is Almelo’s meest beroemde gebouw, waaromheen de stad groeide. Huize Almelo wordt nog altijd door de familie en als zodanig is deze niet open voor bezoekers. Echter is de de locatie omgeven door veel groen en gebouwen, een wandeling erom heen is zeker de moeite waard.

Stadsmuseum Almelo: Het Stadsmuseum (stadsmuseum) heeft een verscheidenheid aan schilderijen en foto’s die  het verhaal van de stad Almelo vertellen, met een focus op het tijdperk van 1880-1960. Hier vindt u schilderijen en foto’s, evenals hulpmiddelen en speelgoed.• Het Wevershuisje: Gelegen in het centrum van Almelo in de buurt van de Grote Kerk(grote kerk), zit dit kleine huisje die teruggaat tot de vroege 1600 ‘s boordevol karakter. Het heeft een permanente collectie van objecten betreffende textiel en weven. Er zijn regelmatig voorstellingen van  de oude ambachten.

5. De Jaarlijkse evenementen. Twee belangrijke evenementen van de stad Almelo zijn:

1. Profronde Almelo: Dit is groot familiefeest en jaarlijkse fietstocht in het centrum van de stad. De beste Nederlandse wielrenners en professionele teams (zowel mannelijke als vrouwelijke) concurreren tegen elkaar om deze wedstrijd te winnen dat het eerste in 1983 was gehouden. Het is een topsportevenement die ook talenten uit de grote wielrondes van wereld aantrekt.

2. Almelose Havendagen: Eerst in 2003 georganiseerd, neemt dit jaarlijkse evenement plaats in en rond de stadshaven. De Almelose Havendagen hebben zich sedert die periode ontwikkeld tot een van de belangrijkste zomers evenementen van Nederland. De deelnemende chippers zorgen ervoor dat dit evenement jaarlijks kan blijven doorgaan.

Leave a Comment

Your email address will not be published.